onsdag 11. juli 2018

Evig Optimist

                                          Evig Optimist



I natt har jeg ikke sovet ett sekund. kroppen har vært i konstant  alarmberedskap.

Du vet den dagen du står opp for første gang etter en uke i influensatåke? Den dagen du setter beina på det iskalde gulvet, og det føles deilig. Det føles deilig fordi kroppen er så febervarm og het at alt som er kaldt lindrer, iallefall litt. Helt til du beveger deg igjen.
Kroppen er så varm at svetten renner alle steder og kraften du normalt har i kroppen er totalt fraværende. Beina bærer deg rett og slett ikke. Forskjellen er at jeg har ikke feber. Kroppen er låst i kramper. Slik du har i leggen innimellom. Bortsett fra at hos meg sitter det i hele kroppen.

                                               
                                                                                    Foto: kjøkkenkroken 

Benken på kjøkkenet skimtes i det fjerne, og å lande i den føles som målgang i ett maraton. Alle kriker og kroker av kroppen verker og jeg får nærkontakt med muskler jeg ikke visste jeg hadde.

Jeg tør nesten ikke flytte meg for den konstante kvalmen kan like gjerne resultere i en real oppkast som kraftige brekninger. Brekninger som kroppen ikke takler og det svartner for øynene, og jeg holder meg fast i sofaputene, redd for å ramle ut.

Kaffen smaker blekk og rekker ikke ned i magen før den snur, mat er ikke et tema. 

Alle fiber i kroppen er på høyspenn, Øynene eksploderer som i ett fyrverkeri når sollyset flommer inn og treffer blink. Det føles iallefall slik.

Jaja tenker jeg da, der jeg sitter igjen med tankene. Det blir sikkert bedre i morgen.


                                                    
                                                                          Foto: Markblomster kjøkkenbordet 

Dette er hverdagen for mange av oss.
Det å våkne opp med en ikke uthvilt kropp tar på både kropp og sjel.

Jeg har arvet mange egenskaper av min mor.  Stort sett alltid å se lyst på enhver situasjon er en av dem. Eller rettere sagt finne noe positivt i alt. Evig optimist kalles det vel og

                                                           JEG BAKER.

Istedenfor å sitte å kjenne på en lite fungerende kropp, finner jeg frem oppskrift. Noen dager er det nok før jeg må ta første pause, etter noen slurker av «metallkaffen», tar jeg frem ingrediensene fra kjøleskapet, og siden de må avkjøles uansett så får jeg en helt naturlig pause, og slik fortsetter jeg.

Det fine er at det er bare jeg som vet at det er baking på gang, så om det ikke blir ferdig resultat denne dagen, ja så blir det kansje i morgen.

Hva passer vel bedre i dag enn min mors Favoritt.
                                               
 MIMMI`S FYRSTEKAKE

                                                         
                                                                         Søt Paibund
                       150 gr.          usaltet smør
                       1/4 ts.           salt
                       100 gr.          melis
                       1.                  egg 
                       250 gr.          Hv.mel 
                       1 ts.              vaniljesukker  
                       1 ts.              vaniljeekstrakt eller frø fra
                                           1/2 vaniljestang. 
Jeg bruker hendene, blander alt det tørre og smuldrer inn smør.
Bruk fingertuppene, håndflaten er varmere og deigen blir fort klissete.  
Lag en liten grop og ha i egget. Jeg visper egget lett med en gaffel. Kna deigen sammen.              

Det er viktig at alle ingredienser er romtemperert.

Du kan også ha alt i en kjøkkenmaskin, samle til en klump.
Sett deigen kald i ca 1 time.


                   Mandelmasse 
                   350 gr.                   mandler
                   250 gr.                   sukker 
                   20gr.                      smeltet smør
                   1.                           eggeplomme
                   1.                           egg
                   1/2 dl.                    kremfløte
                   1/2 vaniljestang                                                                                       
 Finmal mandlene og bland alt det tørre i en bolle og bland det godt sammen
   Smelt smøret og sett til avkjøling. Er smøret for varmt vil eggehviten stivne når du blander det sammen. Det er lurt at egg, kremfløte og smeltet smør har så jevn temperatur som mulig.Bland godt . Mandelmassen blir litt tung og virker litt seig. Den skal være slik. 

                                    La den stå å sette seg litt. Ta ut deigen og la den ligge litt på                                                                   benken før du kjevler den ut.Ikke la den bli for myk. Da blir den                                                             håpløs å arbeide med. Siden jeg er på flyttefot er kjevlen min                                                                 pakket ned. Så jeg fant en tom vinflaske.Fungerer det også. 

Forvarm stekeovnen på 170 gr.                                                                 
Klargjør en rund kakeform. Jeg bruker 21cm. Da blir den ganske høy. Du kan også bruke større former, men da bør du justere steketiden litt ned, Jeg kjevler ut en sirkel, flytt deigen rundt mens du kjevler, da blir det jevnere. Husk å ta av deig så du kan lage sprinkelmønster.
Fyll i fyllet og jevn det ut. Lag sprinkel mønster. Pensle med 1.eggeplomme og 1 ts kaldt vann.
Steketid ca 40 minutter. Dette varierer litt fra ovn til ovn så følg med.
                                                   
                                La kaken avkjøles helt før du skjærer i den. Om ikke kan den lett                                                            kollaspe.Jeg lar den stå på rist med håndkle over 
                                 Jeg fikk besøk, og da så det slik ut få minutter senere. 
                          Radio eller lydbok i kjøkkenkroken med varm kaffe. Da er livet herlig 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Etter blåst og storm kommer sola frem

                                                Etter Blåst og Storm kommer sola frem   Jiiiiiiipppppiiiiiiiiiiiii...... Hurra, hurra o...