Du vet den dagen du står opp for første gang etter en uke i influensatåke? Den dagen du setter beina på det iskalde gulvet, og det føles deilig. Det føles deilig fordi kroppen er så febervarm og het at alt som er kaldt lindrer, iallefall litt. Helt til du beveger deg igjen.
Kroppen er så varm at svetten renner alle steder og kraften du normalt har i kroppen er totalt fraværende. Beina bærer deg rett og slett ikke. Forskjellen er at jeg har ikke feber. Kroppen er låst i kramper. Slik du har i leggen innimellom. Bortsett fra at hos meg sitter det i hele kroppen.
Foto: kjøkkenkroken
Benken på kjøkkenet skimtes i det fjerne, og å lande i den føles som målgang i ett maraton. Alle kriker og kroker av kroppen verker og jeg får nærkontakt med muskler jeg ikke visste jeg hadde.
Benken på kjøkkenet skimtes i det fjerne, og å lande i den føles som målgang i ett maraton. Alle kriker og kroker av kroppen verker og jeg får nærkontakt med muskler jeg ikke visste jeg hadde.
Jeg tør nesten ikke flytte meg for den konstante kvalmen kan like gjerne resultere i en real
oppkast som kraftige brekninger. Brekninger som kroppen ikke takler
og det svartner for øynene, og jeg holder meg fast i sofaputene, redd
for å ramle ut.
Kaffen smaker blekk og rekker ikke ned i magen før den snur, mat er ikke et tema.
Alle fiber i
kroppen er på høyspenn, Øynene eksploderer som
i ett fyrverkeri når sollyset flommer inn og treffer blink. Det
føles iallefall slik.
Jaja tenker jeg da, der jeg sitter igjen med tankene. Det blir sikkert bedre i morgen.
Foto: Markblomster kjøkkenbordet
Dette er hverdagen for mange av oss.
Det å våkne opp med en ikke uthvilt kropp tar på både kropp og sjel.
Jeg har arvet mange egenskaper av min
mor. Stort sett alltid å se lyst på enhver
situasjon er en av dem. Eller rettere sagt finne noe positivt i alt.
Evig optimist kalles det vel og
JEG BAKER.
JEG BAKER.
Istedenfor å sitte å
kjenne på en lite fungerende kropp, finner jeg frem oppskrift. Noen
dager er det nok før jeg må ta første pause, etter noen slurker av
«metallkaffen», tar jeg frem ingrediensene fra kjøleskapet, og
siden de må avkjøles uansett så får jeg en helt naturlig pause,
og slik fortsetter jeg.
Det fine er at det er bare
jeg som vet at det er baking på gang, så om det ikke blir ferdig
resultat denne dagen, ja så blir det kansje i morgen.
Hva passer vel bedre i dag enn min mors Favoritt.
MIMMI`S FYRSTEKAKE
Søt Paibund
150 gr. usaltet smør
1/4 ts. salt
100 gr. melis
1. egg
250 gr. Hv.mel
1 ts. vaniljesukker
1 ts. vaniljeekstrakt eller frø fra
1/2 vaniljestang.
Jeg bruker hendene, blander alt det tørre og smuldrer inn smør.
Bruk fingertuppene, håndflaten er varmere og deigen blir fort klissete.
Lag en liten grop og ha i egget. Jeg visper egget lett med en gaffel. Kna deigen sammen.
Det er viktig at alle ingredienser er romtemperert.
Du kan også ha alt i en kjøkkenmaskin, samle til en klump.
Sett deigen kald i ca 1 time.
Du kan også ha alt i en kjøkkenmaskin, samle til en klump.
Sett deigen kald i ca 1 time.
Mandelmasse
350 gr. mandler
250 gr. sukker
20gr. smeltet smør
1. eggeplomme
1. egg
1/2 dl. kremfløte
1/2 vaniljestang
Finmal mandlene og bland alt det tørre i en bolle og bland det godt sammen
Smelt smøret og sett til avkjøling. Er smøret for varmt vil eggehviten stivne når du blander det sammen. Det er lurt at egg, kremfløte og smeltet smør har så jevn temperatur som mulig.Bland godt . Mandelmassen blir litt tung og virker litt seig. Den skal være slik.
Finmal mandlene og bland alt det tørre i en bolle og bland det godt sammen
Smelt smøret og sett til avkjøling. Er smøret for varmt vil eggehviten stivne når du blander det sammen. Det er lurt at egg, kremfløte og smeltet smør har så jevn temperatur som mulig.Bland godt . Mandelmassen blir litt tung og virker litt seig. Den skal være slik.
La den stå å sette seg litt. Ta ut deigen og la den ligge litt på benken før du kjevler den ut.Ikke la den bli for myk. Da blir den håpløs å arbeide med. Siden jeg er på flyttefot er kjevlen min pakket ned. Så jeg fant en tom vinflaske.Fungerer det også.
Forvarm stekeovnen på 170 gr.
Klargjør en rund kakeform. Jeg bruker 21cm. Da blir den ganske høy. Du kan også bruke større former, men da bør du justere steketiden litt ned, Jeg kjevler ut en sirkel, flytt deigen rundt mens du kjevler, da blir det jevnere. Husk å ta av deig så du kan lage sprinkelmønster.
Fyll i fyllet og jevn det ut. Lag sprinkel mønster. Pensle med 1.eggeplomme og 1 ts kaldt vann.
Steketid ca 40 minutter. Dette varierer litt fra ovn til ovn så følg med.
La kaken avkjøles helt før du skjærer i den. Om ikke kan den lett kollaspe.Jeg lar den stå på rist med håndkle over
Jeg fikk besøk, og da så det slik ut få minutter senere.
Klargjør en rund kakeform. Jeg bruker 21cm. Da blir den ganske høy. Du kan også bruke større former, men da bør du justere steketiden litt ned, Jeg kjevler ut en sirkel, flytt deigen rundt mens du kjevler, da blir det jevnere. Husk å ta av deig så du kan lage sprinkelmønster.
Fyll i fyllet og jevn det ut. Lag sprinkel mønster. Pensle med 1.eggeplomme og 1 ts kaldt vann.
Steketid ca 40 minutter. Dette varierer litt fra ovn til ovn så følg med.
La kaken avkjøles helt før du skjærer i den. Om ikke kan den lett kollaspe.Jeg lar den stå på rist med håndkle over
Jeg fikk besøk, og da så det slik ut få minutter senere.
Radio eller lydbok i kjøkkenkroken med varm kaffe. Da er livet herlig
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar