Starten på dagen - gullkornet
I dag skal jeg få en fin dag. Foto: Langs Alta elva
I dag trenger jeg en god frokost.
Kroppen kjennes ut som om jeg er blitt sentrifugert og tørketromla.
Normalt etter slike netter som i natt baker jeg for å få kroppen igang.Men etter gårdsdagens kollaps i ryggen klarer jeg ikke holde meg oppreist.Hoveddelen av smertene sitter i nederste delen av ryggen og jeg klarer ikke å sitt i rullestolen heller. Vinkelen på ryggen blir for krass.
Hehe det er egentlig litt dumt med tanke på at jeg er rullestolbruker. Jeg klarer normalt å holde meg oppreist og bevege meg med en sele,over korte perioder, men i dag svikter ryggen og jeg ramler.
Havre inneholder karbohydrater,vitaminer,sunne fettsyrer og bra med proteiner
Kroppen trenger kraftig med påfyll så i dag lager jeg en litt annerledes versjon av havregrøt.Havregrøt er rett og slett en super start på dagen. Jeg er verken ernæringsskpert eller kokk, men lidenskapelig opptatt av helse og ernæring. Om hvordan mat,aktiviteter og tanker påvirker oss.Jeg har fått mange erfaringer gjennom årene om hva som fungerer på slitne kropper. Iallefall min egen.
Havregrøt
250 gr. havregryn store
1 ss. meieri smør
melk
rosiner
valnøtter
banan i biter
Jeg liker havregryn store, men bruk den typen du liker best.Normalt bruker jeg havre melk, men H-melk fungerer også. Mange bruker Lett melk da det er mindre fett, men etter dager med sterke smerter trenger kroppen litt kraftigere kost.
Jeg setter platen på medium varme, ikke la kjelen blir for varm før du har i smøret - da blir det fort svidd og du får brent smak på havregrøten.
Når smøret er smeltet og fått en fin gyldenbrun farge tilsetter jeg havregryn.
Tilsett havregryn og rør godt så det ikke brenner seg fast i bunnen. Jeg tilsetter alt med en gang og rører godt. Pass på så havregrynene ikke blir tørre, da blir det vanskeligere å få havregrøten myk. Det tar iallefall lengere tid.
Senk varmen og tilsett melken. Husk å røre hele tiden.
Jeg har radioen på, alltid kaffekoppen med og med litt hoftevrikk sammen med rørebevegelsene blir det nesten løsgjøringstrening. Hehe du blir litt av ett syn. Men også - en god latter forlenger livet.
Selv liker jeg at havregrynene er gjennomkokt men det er smak og behag.Når den nesten er ferdig salter jeg og setter på lokk for å la den stå å gjøre seg litt. Jeg tilsetter litt melk og når jeg da rører etter den har hvilt litt blir får den en fin konsistens. Om du ønsker litt søtere smak kan du tilsette halvparten av rosinene sammen med melken.Ha i biter av banan.Selv har jeg rosiner og nøtter på tilslutt.
Litt om havren
Havregryn regnes for å være det sunneste kornet i verden.Kostfiberet betaglukan i havre tas langsomt opp i tarmen og gir langsom blodsukkerstigning.Havre inneholder sundt fett og godt med proteiner (13gr.pr.100 gram havregryn) I tillegg til vitaminer - spesiellt B-vitamin,og mineraler som jern,magnesium,folat,sink og kalium.
Når kroppen din har vært i boksekamp hele natten kansje i dager og matlysten er totalt fraværende er havregrøt en god start. Kroppen ligger langt under med alt fra saltlager til mangel på energi.Jeg bruker aldri sukker i havregrøten. Det er raske karbohydrater. Tilsetter heller rosiner eller bananer. Da får jeg søtere smak.
Foto: Espen Braata
Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar