Ingefærdrikk
I middelaldrenes Europa trodde man at ingefær kom fra Edens hage.
Bestemoren min hadde så dårlige hofter at hun hadde store problemer med å bevege seg. Vi barnebarna ble flinke til å vente på henne i enhver situasjon.Hun hatet det. Hun hatet ikke at vi barnebarna ventet på henne, men på at hun alltid måtte vestes på. Jeg husker at hun alltid ba oss om å bare gå. - " jeg kommer når jeg kommer " sa hun alltid.
Jeg forsto aldri hvorfor hun sa det. Ikke før jeg ble rullestolbruker.
Jeg blander ingefærshot, litt honning,en sitronskive og varmt vann.
Deilig te på kalde vinterdager.
I dag har jeg måttet vente på meg selv. Og det er vanskeligere enn du tror. Det høres sikkert helt idiotisk ut. Kroppen har fullstendig gått i null,eller kansje under nullpunktet etter de siste måneders mareritt - toppet med de siste ukene.
Det er en underlig følelse- kroppen reagerer ganske enkelt ikke. Jeg skal løfte armen men ingenting skjer. Du vet den prikkingen du har når du feks har vært veldig kald eller beinet sovner? kriblingen sitter i deler av ryggen og hele armen. Armen kjennes kald ut, men er varm. Jeg blir kvalm på en litt underlig måte. Litt kvalm men ikke kvalm på samme tid. Helt ut av det blå kommer en varmebølge så sterk at svetten renner inn i øynene. Det gjør meg vettskremt.
Jeg sitter foran kjøkkenbenken, hjernen sier at kaffekoppen skal taes ned, men armen reagere ikke. Null respons.Da er det bare å vente. Det skjer når det skjer. Ulempen er at en kaffetørst Anne Ma ikke alltid klarer tålmodighetens kunst. Det ble en tålmodighetstest uten like.
I dag gikk det 15 minutter før kaffekoppen endelig er i hånda og livet smiler på nytt.
Siden kroppen er i det modus jeg kaller "gå sakte aksjon" blir det blir innedag i dag. Jeg passer hus, hund, katt og hamster hos en venninde som er bortreist. Vinteren er endelig her,gradestokken viser -17 kalde og isfrosten har lagt seg. Det er kaldt, det er villt og det er vakkert. Da er det tiden for å lage Ingefærdrikk. Jeg har 3 kg Ingefær, 28 sitroner og 1 flaske med honning stående klar.
Jeg elsker Ingefær og bruker den kansje mer enn det som er vanlig iblant mine venner iallefall.
Ikke bare er denne drikken god på smak den hjelper også kroppen min å holde betenneslen i sjakk. Det merker jeg spesiellt nå som jeg ikke har hatt mulighet for å koke denne shotèn på en stund. At den hjelper mot forkjølelse også er en stor bonus.
Det er en shots så obs obs den er sterk.
Ingefærdrikk med sitroner
250 gr. fersk ingefær
3 store sitroner
2 ss honning
7 dl vann
Vær nøye med å kjøpe god kvalitet på ingefær. Den skal være lys og glatt i skallet. Klemmer du litt på den skal den være hard og litt myk.Se etter løsvekt og kjøp de store. Ellers blir det håpløst å skrelle. Sitroner lar jeg ligge på kjøkkenbenken noen dager så de blir skikkelig myke og fine. Jeg lager alltid flere posroner når jeg første er i gang .
Først skreller jeg ingfæren, jeg bruker potetskreller kombinert med en liten skarp kniv. Deretter rasper jeg den. Det sies at uttrekket blir bedre om den er raspes.Skjær vekk stygge flekker.
Jeg måler opp vannet i forkant slik at jeg kan legge ingefæren i med en gang. Blir den liggende for lenge på benken får den en gråaktig farge. Jeg vet ikke om det påvirker smaken.
Kok den opp til kokepunktet. Jeg bruker middels varme slik at den bruker litt tid på å koke opp.Så senker jeg varmen og lar den trekke under lokk i minimum 20 minutter. Om du må vente litt etter den er ferdig trukket må du løfte lokke litt til siden - om den blir stående for lenge med lokk, blir det en vond smak på den.
Glem ikke å kose deg litt også. Med lydbok på øret og varm kaffe i koppen, ja da er jeg klar for pressing av sitroner. Kaffepauser er undervurdert.
Jeg presser sitroner mens ingfæren trekkes. Jeg bruker 3 sitroner, men om du vil ha shotèn søtere bruker du litt mindre.
Når ingefæren er trukket ferdig, siler jeg den. Jeg tar litt om gangen for å få mest mulig veske ut av den massen som blir igjen. Den er skittengrå på farge. Jeg tar klumper i hånden og vrir ut siste rest. Og det blir faktisk endel veske, så lurt. Da er det klart til å blandes.
Jeg har i honning når det fortsatt er varmt. Da er det lettere å blande sammen. Til slutt tilsetter jeg sitronsaften. Da kommer den gule fargen frem. Om du vil ha den enda søtere og gulere på farge, så kan du koke inn gurkemeie. Jeg har googlet litt og sett flere innlegg hvor det advares mot å blande ingefær med hvitløk eller gurkemeie. Det sies at det blir for sterkt konsentrat av blodfortynnende.Alle 3 bidrar til lavere kollestrol og kombinasjonen lavere kolestrol og blodfortynnende sies å være uheldig.
Jeg tenker at uansnett så er det lurt å selv google litt og skaffe informasjon om de oppskrifter vi finner på nett. Mange deler oppskrifter på Fb, og det er jo supert. Men allikevel har vi alle et ansvar om å sette oss inn i hva vi putter i kroppen.
Alt med måte
Jeg samler på tomme juiceflasker. Du må avkjøle drikken helt før du setter på korken. Må oppbevares i kjøleskap eller et kaldt sted.De to flaskene til venstre i bild er tilsatt gurkemeie. Derav den fine fargen.
Tar du en liten cm i ingefærdrikk i koppen, litt ekstra honning og varmt vann så har du den beste te. Så er det bare å sette deg til rette i go`stolen med en bok eller tv.
Kilder:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar